METODIKA KONTROLY ZDRAVÍ ZVÍŘAT A NAŘÍZENÉ VAKCINACE NA ROK 2020

- a z ní body týkající se včel


a) kód EpM120 : vyšetření směsných vzorků měli v rizikových oblastech - po 2 letech od zrušení ochranného pásma (OP). Vyšetření se provádí mimo současná OP v oblasti, která byla před 2 lety ohniskem nebo OP.Podložky musí být umístěny minimálně 14 dnů. Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl maximálně od 25 včelstev.Lze provést vyšetření společné vyšetření na MVP i varoázu ( EpM 300) z 1 měsíčního spadu.Placeno státem. Jedná se o včelaře v KÚ : Opatovice,Libišany,Pohřebačka,Bohumileč,Borek,Bukovina n.L.,Býšť,Ćeperka,Dříteč,Hoděšovice,Hrachoviště,Hrobice a Újezd u Sezemic.

b) kód ExM110 :Bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli od všech včelstev na stanovišti, podložky jsou umístěny min.14 dní, vzorek může obsahovat měl max.od 25 včelstev z 1 stanoviště, placeno včelařem.Vyšetření je požadováno před přemístěním včelstev mimo katastr obce, nebo v případě kočovných včelstev na stanovišti, na kterém jsou zimována. Vyšetření má platnost 12 měsíců.

c) kód EpM160 : Vyš. směsných vzorků měli nebo včel ošetřujících plod včelstev na všech stanovištích v ochranném pásmu vymezeném v mimořádných veter. opatřeních krajskou vet.správou(KVS).Termíny a frekvenci odběru určuje KVS. Směsný vzorek smí obsahovat měl max. od 10 včelstev. Odběr v termínu do 15.2.2020 se týká včelařů na Přeloučsku a Chrudimsku.Platí stát.