Co o falšování medu říká Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Před dvěma nebo třemi lety falšovatelé přišli s novou metodou – sirupem z obilí, který popsanou metodou odhalit nejde. „Začali jsme proto medy testovat na přítomnost cizorodých enzymů,“ potvrzuje Josef Duben za veterinářské kontrolory.

Výsledky kontrol technologický vývoj pančování jednoznačně kopírují. Zatímco v roce 2008 nachytala potravinářská inspekce nejvíc hříšníků s třtinovým sirupem, od roku 2009 její laboratoře odhalují především pro med cizorodý enzym beta-fruktofuranozidáza, ten indikuje přítomnost obilných sirupů.

Zda je med pančovaný nebo ne, se dá vyzkoušet i podomácku: stačí med nalít do vody. Pokud mu trvá, než se rozpustí, je to pravý med. Jestli se rozpustí už cestou ke dnu, bude „říznutý“ levnou náhražkou. Podobně funguje „mašličkový test“: skutečný med se při přelévání z nádoby do nádoby vytváří vrstvy záhybů, tzv. mašličkuje, jak říkají včelaři. Jeho napodobenina nastavená sirupem prostě teče.

Chcete-li med vyzkoušet přímo v obchodě, nabízí se ještě jedna možnost. Prostě otočte skleničku dnem vzhůru a sledujte, jak rychle se vzduchová bublina, která byla pod víčkem, přemístí ke dnu. Pokud se tak stane v mžiku, je to podezřelé.

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1006203&nid=11816&hl=med

Není lépe kupovat nefalšovaný včelí med přímo od včelaře?

Home

Valid HTML 4.01 Transitional